Desi in teorie in 2014 am putea fi matorii unor tranzactii importante pe segmentul spatiilor de birouri, contextul economic actual nu este neaparat unul favorabil relocarilor atunci cand discutam de companiile mari, in opinia lui Liviu Tudor.
Omul de afaceri a explicat ca „multinationalele iau foarte greu decizia mutarii birourilor, uneori acest proces decizional prelungindu-se mai mult de un an, in functie de dimensiunea companiei, respectiv numarul de angajati, de oferta de spatii de clasa A disponibile, precum si de buget. In plus, o decizie de relocare presupune siguranta unui plan de dezvoltare, avand in vedere ca perioada contractuala din piata spatiilor de birouri este de cel putin cinci ani. La toti acesti factori se adauga renegocierile pe care compania in cauza le poarta cu actualul proprietar si relatiile deja dezvoltate intre cei doi jucatori. Aceste lucruri au contribuit la reinnoirea in 2013 a celor sase contracte de inchiriere in West Gate si Novo Park”.
Pe piata spatiilor de birouri, 2009 este, pana in prezent, anul in care au fost finalizate cele mai multe cladiri de birouri, stocul crescand in acea perioada cu peste 400.000 mp inchiriabili. Printre cladirile livrate in 2009 se numara BOC, Floreasca 169A sau City Gate.
Liviu Tudor: Nici 2014 nu va aduce mari schimbari pe piata spatiilor de birouri
Prin urmare Liviu Tudor nu se asteapta ca 2014 sa aduca mari schimbari pe piata spatiilor de birouri.
„Sunt putine cladiri care vor fi finalizate in urmatorul an, insa acestea se vor adauga stocului deja existent de spatii libere. Cu toate acestea, proiectele de birouri cu o locatie buna, cu spatii eficiente si care beneficiaza de o buna administrare, vor continua sa atraga chiriasi sau sa prelungeasca contractele existente. Din partea companiilor, este posibil sa asistam in continuare la extinderi, in special pe segmentele IT&