Scris de A.S. - Peste 3.000 de oameni s-au abonat la RATT, în câteva zile, de când e gratuit transportul public la Timişoara pentru persoanele care câştigă până în 2.000 de lei brut pe lună. Măsura, care se aplică până în 15 ianuarie 2014, vizează „o categorie considerată defavorizată”, a explicat directorul RATT, Ioan Goia.
Atunci când a fost aprobată în consiliul local noua gratuitate, reprezentanţii municipalităţii au afirmat că nu poate fi acordată această facilitate pentru toată lumea, după cum a propus iniţial primarul Nicolae Robu, pentru că legea nu permite acest lucru. Aşa că autorităţile locale au venit cu propunerea ca de această gratuitate să se bucure persoanele cu venituri până în 2.000 de lei pe lună. O categorie considerată a fi defavorizată, conform directorului general al RATT, Ioan Goia.
„S-a dat pentru o categorie considerată defavorizată conform Legii 92 a transportului public, care s-a fixat la un nivel de venit brut lunar de 2.000 de lei. Consiliul local a stabilit (n.r. – că cei care câştigă sub 2.000 de lei sunt defavorizaţi). Dacă ne gândim bine la toate facilităţile acordate, categoriile defavorizate pe Legea 92 au fost bine stabilite prin lege – pensionari, studenţi şi aşa mai departe… Aşa că şi această categorie cu venituri sub 2.000 de lei… putea să fie plafonul sub 3.000, sub 1.500. L-au stabilit cei din consiliul local. Conform legii este posibil orice. Şi în Europa funcţionează. Depinde de politica tarifară a consiliului local. Dacă consideră că această clasă defavorizată legată de venitul mediu brut lunar câştigat este un criteriu – da, se aplică acest criteriu. Dacă se consideră că această gratuitate poate fi extinsă, în diferite sensuri, totală sau cu aceste condiţii de plafon de salariu, se poate orice”, a declarat Goia.
Gratuitatea pe mijloacele de transport în comun a intrat în vigoare din 12 decembrie 2013