Au fost condamnaţi la moarte, dar au dovedit că aceasta poate fi învinsă. Cancerul, o boală cruntă care apare la vârste tot mai fragede, nu înseamnă un sfârşit de drum. O demonstrează sute de adolescenţi care au ieşit victorioşi în faţa bolii. Printre ei şi Paul care vrea să candideze la alegerile europarlamentare ca să schimbe sistemul de sănătate.
Paul are 27 de ani, este din Suceava şi a aflat în urmă cu patru ani şi jumătate că suferă de cancer osos. A trecut prin zeci de şedinţe de chimioterapie şi prin opt operaţii. Cu toate acestea, este plin de viaţă şi cu zâmbetul pe buze.
"Nu-mi pare rău deloc că am făcut chimioterapie deşi a fost grea. Am învăţat să preţuiesc viaţa", a spus Paul.
Viaţa nu l-a menajat nici un pic. După ce şi-a pierdut tatăl, fratele şi sora, a venit rândul lui să lupte cu boala.
"Societatea civilă ne respinge. Pentru că eşti slăbit, nu ai păr, nu ai gene, deja te consideră bolnav şi cred că o să mori. Pe mine doctorii mă trimit acasă de trei ani. Dar nu mor şi nu mai mor, le fac în ciudă, iar doctorii se tot miră că trăiesc. Vreau să trăiesc", spune Paul.
Şi pentru el lucrurile nu se opresc aici. Este hotărât să candideze anul viitor la alegerile europarlamentare, pentru că numai aşa, spune el, va reuşi să schimbe ceva în sistemul de sănătate. Anual, în România se înregistrează circa 600 de cazuri noi de cancer la copiii cu vârste de până la 14 ani. Dintre aceştia doar o parte au şansa să se vindece.
"Faptul că ei sunt uniţi dovedeşte că au curajul să recunoască toate greutăţile prin care au trecut. Mai mult, pot să le arate celor care astăzi sunt pe patul de spital că se poate", a declarat dr. Gheorghe Popa, medic oncopediatru.
"Temerarii", tinerii care au învins cea mai necruţătoare, cancerul, activează în cardul Asociaţiei "Little People", iar în acest an au organizat Gala de Crăciun la Cluj-Napoca. @N_