Michael Desch este şeful catedrei de ştiinţe politice de la Universitatea Notre Dame, statul Indiana. El a avut o lungă şi prestigioasă carieră academică, este autor a numeroase cărţi şi articole în domeniul geostrategiei, politicii externe şi siguranţei naţionale, şi posedă, de asemenea, o considerabilă experienţă practică, acumulată în Senatul federal şi în Serviciul de Informaţii al Ministerului de Externe.
Luni 9 decembrie, liderii a opt companii emblematice, Google, Facebook, Yahoo, Twitter, Microsoft, AOL, Apple şi Linkedin, au publicat o scrisoare deschisă adresată preşedintelui Obama, scrisoare care deplînge actuala stare de lucruri, în care "balanţa a înclinat mult prea mult în favoarea statului şi în dauna individului" şi care cere o reformă radicală a sistemului de monitorizare şi interceptare.
M.D. Nu-i sănătos pentru afaceri cînd lumea nu poate comunica în siguranţă, şi acum, cînd a devenit clar cît de expuse sunt e-mailurile şi chiar comunicaţiile vocale la intruziunile statului american, nu-i de mirare că s-au facut presiuni pentru ca aceste companii din înalta tehnologie să reacţioneze.
Rep: În luna septembrie a acestui an aţi fost invitat, împreună cu alţi nouă universitari influenţi, să vizitaţi sediul NSA de la Fort Meade. A fost, îmi închipui, parte a unei campanii de imagine, dar s-au discutat, fără îndoială, şi chestiuni de substanţă. Ce efect a avut această vizită? Idei noi sau adîncirea înţelegerii unor lucuri pe care le ştiaţi sau bănuiaţi deja?
M.D. Cred că am înţeles mai bine disonanţa dintre capacitatea NSA-ului, expresie în esenţă a enormului arsenal tehnic pe care îl posedă, şi nivelul dezbaterii politice interne, relativ neinformată asupra tehnologiilor disponibile şi neconfruntînd cu destulă claritate chestiunea echilibrului dintre siguranţă şi libertăţi individuale.
Rep: Cum se explică disonanţa la