Mulţimea de produse contrafăcute din comerţ pun în pericol, fără îndoială, sănătatea cetăţenilor. Deşi România este unul din cei mai mari producători de miere din Europa, supermarketurile sunt pline de falsuri, cu concursul autorităţilor care nu obligă la o etichetare corectă. Apicultorii români atrag atenţia asupra faptului că sunt firme care importă miere de o calitate discutabilă din alte state, pe care o amestecă ulterior şi cu alte substanţe „dubioase” şi o vând apoi în magazine drept miere autohtonă de calitate.
„Dacă aveţi puţin curiozitatea, să umblaţi în hipermarket-uri, să vedeţi ce fel de miere există, sunt surogate. E o ciudăţenie: noi avem excedent de miere, dar importăm miere pentru consumul intern. Undeva la 10-15% din acest consum intern vine din ţări extracomunitare, importăm în jur de 1.500-1.700 de tone anual. Dar sunt surogate. Noi nu suntem în stare să ne protejăm produsele proprii, nu mai vorbesc de calitatea produselor, cum a fost şi acea miere din Bulgaria (n.r. - distribuită ca ajutor UE la persoanele nevoiaşe din Braşov), care era de fapt glucoză industrială, în timp ce noi producem miere de calitate. Se aduce miere din China sau din Argentina, la preţuri cu mult sub cele ale pieţei, de până la 50 de cenţi, iar exportul merge la 2,5-3 dolari”, a declarat într-un interviu pentru PUTEREA preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine, Ioan Fetea.
Potrivit acestuia, era indicat ca pe borcanele de miere de import să fie specificat „miere din China”. Cu toate acestea, ele sunt vândute drept miere românească.
„E o etichetare la modă, să scrie că e miere «made in UE», dar de fapt ea este rezultat al unor combinări. Până la urmă, flora diferă de la ţară la ţară, la fel şi încărcătura nectarului. Dar UE tot ne promite că va interzice amestecul de miere. Trebuie să fim atenţi la ce consumăm, sunt cazuri în care scrie pe borcane că