Guvernul a decis că producătorii de energie eoliană vor primi, din 1 ianuarie 2014, doar 0,5 certificate verzi pentru fiecare MWh de energie livrat consumatorilor, în timp unităţile fotovoltaice vor fi recompensate cu 3 certificate verzi, jumătate din nivelul actual.
Unităţile eoliene vor primi, până în 2017, doar 0,5 certificate verzi pentru fiecare MWh livrat în reţea, iar după 2018 vor încasa 0,25 de certificate verzi, potrivit unei hotărâri aprobate de Guvern, citate de Mediafax.
În prezent, centralele eoliene primesc 2 certificate verzi până în 2017, respectiv 1 certificate verde după 2018. Pentru centralele fotovoltaice, numărul de certificate verzi va fi redus, din 1 ianuarie, de la 6 la 3 pe MWh de energie electrică.
În cazul microhidrocentraleolor noi cu putere instalată de el mult 10 MW, numărul certificatelor verzi va scădea de la 3 la 0,7 certificate verzi pe MWh de electricitate.
ANRE a descoperit supracompensare, dar a avut altă propunere
Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a anunţat la începutul anului că a găsit că sectorul energiilor regenerabile este supracompensat, însă reducerea propusă nu era atât de dură.
ANRE recomanda scăderea numărului de certificate verzi de la 2 pe MWh de energie la 1,5 la turbinele noi, iar pentru centralele eoliene refolosite reducerea ar fi trebuit să fie de la 2 la 1,3. În cazul microhidrocentralelor, unităţi cu putere instalată de până la 10 MW, ANRE consideră că ar fi oportună scăderea numărului de certificate verzi de la 3 la 2,3. La fotovoltaic reducerea propusă era aceeaşi cu cea adoptată de Executiv.
Fiecare producător primeşte un anumit număr de certificate verzi pentru fiecare MWh din energia pe care o produce şi o livrează în reţea. Mai departe, producătorii vând aceste certificate verzi către furnizori, c