Din 1 aprilie vom primi noi acte de identitate, despre care autoritatile spun ca vor fi mai sigure si vor contine date care ar putea sa ne salveze viata. Data e bine aleasa, pentru ca de fapt ar putea fi doar o pacaleala.
La sfarsitul anului 2012, Guvernul a adoptat o Ordonanta de Urgenta (82/2012) pentru modificarea actelor de identitate. Pe scurt, modificarea era ca romanii vor putea opta intre carti simple de identitate si carti electronice, care contin si date biometrice. Adica imaginea faciala in format digital si amprentele a doua degete, tot in format digital.
Datele biometrice, o conspiratie?
O ordonanta extrem de tehnica, altminteri, care a provocat insa reactii extreme. La scurt timp dupa publicare, 43 de ONG-uri au inaintat un memoriu la Senat prin care cereau respingerea Ordonantei. Motivele invocate: populatia nu a fost consultata, colectarea datelor biometrice creaza riscuri de securitate pentru cetateni iar utilizarea unor astfel de date este imorala, atat din perspectiva laica cat si din cea a Bisericii.
Ordonanta Guvernului raspundea de fapt la multe din problemele ridicate de ONG-uri, inclusiv la problema principala, cea a posibilitatii de a opta pentru o carte de identitate fara date biometrice, prevazuta destul de clar in textul Ordonantei. De altfel, criticii si-au compromis in buna masura demersul afirmand in Memoriu ca modificarea s-a facut “la sugestia organizatiilor homosexuale”.
Ceea ce nu inseamna ca o parte din argumentele lor nu erau valide. Intr-un raport recent, Agentia de Securitate Nationala a SUA recunoaste ca “in stadiul actual al tehnologiei, un atac asupra bazelor de date biometrice este posibil”, desi americanii sunt printre cei mai importanti sustinatori ai utilizarii datelor biometrice in actele de identitate.
Legea care