Fermierii covăsneni au fost dotați cu pluviometre și au primit sfaturi pentru protejarea culturilor
Zeci de fermieri din județul Covasna au primit luni, la Sfântu Gheorghe, pluviometre cu care vor putea măsura umiditatea solului pe timp de vară. Pluviometrele au venit din partea Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), în cadrul unui proiect desfășurat în parteneriat cu APM Covasna, prin Organizația Meteorologică Mondială.
Fermierii s-au întâlnit și cu directorul executiv ANM, Elena Mateescu, aceasta explicându-le că pluviometrele vin în folosință gratuită către ei și că, prin acestea, vor avea acces la determinarea cantității de precipitații atmosferice căzute într-un anumit interval de timp pe o anumită suprafață.
Potrivit Elenei Mateescu, distribuirea pluviometrelor a avut loc în cadrul unui seminar pe teme de climă, destinat fermierilor.
„Prin acest program oferim fermierilor inclusiv instrumente simple pentru măsurarea precipitațiilor, apa fiind principala resursă a agriculturii. Odată cu pluviometrele, fermierii vor primi și informații referitoare la schimbările climatice, iar scenariile arată o diminuare a cantităților de precipitații și o creștere a temperaturii aerului. Pierderile din aceste cauze trebuie diminuate cumva – prin măsuri și instrumente, iar pluviometrele oferă șansa de a cunoaște precipitațiile și rezerva de umiditate din sol, astfel încât lucrările pe perioada de vegetație a culturilor pot fi adaptate în funcție de umiditate”, a spus Mateescu.
Verile secetoase și lipsa precipitațiilor devin un scenariu realist
Referindu-se însă la perioadele de secetă, care i-au afectat și pe agricultorii covăsneni, directorul executiv al ANM a insistat pe adaptarea tehnologiilor pe viitor, alegerea unui sistem minim de lucrări care să conserve resursele de umiditate din sol, inclusiv decalarea termenelor de înf