A străbătut într-o lună peste 650 de kilometri. A plecat din localitatea maramureşeană Săpânţa şi nu s-a oprit până la Muzeul Ţăranului Român din Bucureşti. A întâlnit sute de oameni şi le-a aflat poveştile pe care le-a înşiruit într-o carte. Este povestea unui irlandez, îndrăgostit de România, care în această seară şi-a lansat cartea "Drumul Crucilor" la Biblioteca Judeţeană "George Coşbuc" din Bistriţa.
La doar 25 de ani, irlandezul Peter Hurley părăsea ţara sa natală, alegând să-şi dezvolte afacerile în România. În 1994 se stabileşte în ţara noastră, iar câteva luni mai târziu îşi deschide o firmă de consultanţă în marketing, pe care o transformă în timp într-o agenţie de publicitate. În 2009 se hotărăşte să se implice în promovarea satului românesc şi toţi banii de care dispune îi bagă în astfel de proiecte.
Mai român decât mulţi alţi români, Peter Hurley se îndrăgosteşte iremediabil de ţara noastră şi pentru a dovedi tututor că spiritul poporului român trăieşte în satul românesc, dar şi că România este ultima ţară europeană în care se mai păstrează nealterată civilizaţia ruală, porneşte, în 26 noiembrie 2012, într-o călătorie pe jos, de unul singur, "unind" Săpânţa de Bucureşti.
Timp de 26 de zile avea să cunoască ospitalitatea şi bunătatea oamenilor, fie că e vorba de români, secui, maghiari, romi, care l-au cazat şi i-au dat mâncare, seară de seară, în casele lor. Peter Hurley a avut amabilitatea de a-şi împărtăşi experienţele, cititorilor citynews.ro, într-un interviu pe care îl redăm în cele ce urmează:
Reporter: Ce v-a făcut să porniţi în această călătorie?
P.H.: De câţiva ani am început să cunosc mai bine ce înseamnă civilizaţia rurală românească, am şi investit timp şi resursele mele financiare, ajungând la epuizarea banilor. Am simţit nevoia unei demonstraţii de solidaritate cu această civilizaţie rurală vie, pe care o con