Numărul de conexiuni de acces la internet la puncte fixe în bandă largă (broadband) a atins valoarea de 3,8 milioane, înregistrând o creştere de 6,7% la nivel semestrial, potrivit Raportului de date statistice privind piaţa de comunicaţii electronice din Romania, pentru prima jumătate a anului 2013, publicat astăzi de Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).
Din totalul conexiunilor la internet raportate de către cei 844 de furnizori de servicii de acces la internet din România, numărul de conexiuni de acces la internet în bandă largă la puncte fixe instalate persoanelor fizice a crescut în perioada analizată cu aproximativ 8%, atingând valoarea de 3,5 milioane, în timp ce numărul de conexiuni de acces la internet în bandă largă la puncte fixe instalate persoanelor juridice a înregistrat o scădere de 2,3%, până la valoarea de 0,33 milioane.
În comparaţie cu sfârşitul anului 2012, rata de penetrare a conexiunilor de acces la internet în bandă largă la puncte fixe la 100 locuitori este de 18,8%, în creştere cu 1,2 puncte procentuale (p.p.), în timp ce rata de penetrare la 100 gospodării a crescut cu 3 p.p., până la aproape 46%, potrivit ANCOM.
Diferenţa dintre nivelul de acces la internet în mediul rural şi mediul urban rămâne semnificativă, de 1,8 milioane conexiuni, menţionează Autoritatea. Astfel, din totalul de 3,8 milioane de conexiuni, aproape un milion de conexiuni erau instalate în mediul rural, la jumătatea acestui an, în timp ce, în mediul urban, erau instalate 2,8 milioane de conexiuni.
În ceea ce priveşte infrastructura de acces la utilizatorul final, cele mai importante creşteri semestriale în valori absolute le-au înregistrat conexiunile care utilizează cablu UTP/FTP (o creştere cu 200 de mii conexiuni, până la 2,2 milioane conexiuni). Conexiunile furnizate prin cablu coaxial au înregistr