Suna cinic, dar tentativa de lovitura a USL la adresa justitiei era inevitabila. Era doar o chestiune de timp si oportunitate. Amnistierea condamnatilor, deformarea Codului Penal intru multumirea penalilor potentiali si legea lobby-ului sint in logica unei Puteri care perpetueaza instrumentele de lucru ale comunismului: limitarea libertatii economice, limitarea libertatii de expresie, limitarea libertatii justitiei, limitarea libertatii politice. Sint instrumentele unor actori politici (cu tot cu sustinatorii pseudo-afaceristi) care nu pot performa in conditii de piata libera. Pentru a avea succes, acesti actori au nevoie de un mediu distorsionat. Au nevoie de o scena pe care ei insisi sa manipuleze regia, scenografia, reflectoarele si microfoanele, ba chiar si textul piesei. Surpriza lor majora a venit atunci cind autorii legitimi au spus stop masacrarii piesei.
Intr-un eseu exceptional publicat in vara anului 2012, Lucian Croitoru a explicat legatura directa intre libertatea economica si libertatea politica. "Dacă nu se vor lua măsuri de creştere a libertăţii economice — prin îmbunătăţirea drepturilor de proprietate, prin reducerea corupţiei şi prin reducerea dependenţei de redistribuiri —, libertatea politică s-ar putea deteriora", scria Lucian Croitoru in concluzia eseului "Jaful vs. Dreptul de a nu minti" (1).
Care este legatura efectiva dintre libertatea economica si libertatea politica? Iata ce scrie Lucian Croitoru:
"În iulie 2012 au apărut semne că, în România, libertatea politică s-ar putea deteriora. Arătăm că aceste semne reflectă un deficit substanţial de libertate economică, având rădăcini adânci în drepturile de proprietate precare şi în corupţia înaltă. Deficitul explică atât lipsa domniei legii, cât şi faptul că mulţi oameni au fost nevoiţi să se bazeze pe stat pentru a avea un loc de muncă. În mod particular, număru