Rezultatele controalelor comune ale mai multor instituţii privind calitatea apei pe pârâul Urlătoarea, pe raza localităţilor Slatina şi Milcov, au fost făcute publice, luni, în cadrul Colegiului Prefectural. Concluziile specialiştilor de la Garda de Mediu, APM şi SGA sunt că deşi pârâul este poluat, gradul de poluare a apei este din ce în ce mai scăzut.
21 de probe de apă au fost luate de reprezentanţii Gărzii de Mediu, Agenţiei pentru Protecţia Mediului şi Sistemului de Gospodărire a Apelor de la evacuări şi pe cursul de apă al pârâului Urlătoarea, care tranzitează localităţile Slatina şi Milcov. Acţiunea a avut loc în cadrul unui control al calităţii apelor acestui pârâu, desfăşurat în perioada 13 noiembrie-3 decembrie şi făcut de o comisie constituită la iniţiativa prefectului Cătălin Rotea.
Pârâul Urlătoarea traversează zona platformei industriale a municipiului Slatina, colectând apele industriale de pe întreaga platformă, şi se varsă în lacul de acumulare Ipoteşti de pe Olt. Comisarii de mediu au înregistrat un accident ecologic, în această primăvară, fiind semnalaţi mai mulţi peşti morţi care au ieşit la suprafaţă, pe contracanalul Oltului, în zona Milcov.
Reprezentanţii instituţiilor de mediu au arătat, în cadrul şedinţei Colegiului Prefectural, că datorită măsurile impuse agenţilor economici, impactul apelor uzate asupra pârâului s-au redus considerabil. S-a constatat o uşoară îmbunătăţire, trecând de la o calitate slabă a cursului de apă, în perioada 2006-2009, la o stare moderată, în perioada 2010-2013. Cu toate acestea, prefectul Cătălin Rotea a admis că pârâul Urlătoarea este poluat şi că situaţia nu ar avea cum să fie diferită, având în vedere activităţile industriale din zonă.
„Este clar că Urlătoarea e un pârâu poluat. Nici nu sunt aşteptări că ar fi o apă curată. Concluziile pozitive sunt că gradul de poluare