Preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, a criticat luni un plan al guvernelor din zona euro privind închiderea băncilor aflate în dificultate, considerând că actualele propuneri ar putea fi prea complicate pentru a funcţiona corect, relatează Bloomberg.
„Sunt îngrijorat că procesul decizional al putea deveni prea complicat, iar aranjamentele de finanţare să nu fie adecvate. Nu ar trebui să creăm un Mecanism Unic de Decizie care să fie unic numai cu numele“, a spus Draghi în timpul unei audieri în Parlamentul European, la Bruxelles.
Miniştrii de Finanţe din zona euro se întrunesc în această săptămână la Bruxelles pentru a încerca să ajungă la un acord în ultimul moment, înaintea unui summit din 19-20 decembrie, în privinţa înfiinţării unui mecanism de închidere a băncilor cu probleme, pentru a preveni alte crize financiare.
Germania a condus opoziţia faţă de finanţarea în comun a costurilor de închidere a băncilor, insistând în schimb pentru o reţea de fonduri naţionale care să lase fiecare ţară să fie responsabilă de propriile instituţii financiare.
„Vă cer dumneavoastră şi Consiliului să înfiinţaţi un Mecanism Unic de Decizie solid, pentru care sunt esenţiale trei elemente, un sistem unic, o autoritate unică şi un fond unic“, a spus Draghi.
Ce spune propunerea
Costul închiderii unei bănci din zona euro vor fi suportate iniţial aproape integral de ţara de origine, dar obligaţiile celorlalte state din regiune vor creşte treptat, urmând să ajungă egale în 10 ani, potrivit unui proiect care circulă între oficialii de la Bruxelles.
Propunerea a fost pregătită de Lituania, care deţine preşedinţia prin rotaţie a Uniunii Europene, relatează CNBC.
Potrivit propunerii, costul închiderii unei bănci, în primul an de la intrarea în vigoare a acordului, ar fi suportat integral de un fon