Scris de Veronica Bursaşiu - Periodic, paşii profesoarei Livia Miheş Papiu revin în sala festivă a Colegiului Gojdu.
Acolo unde a trăit clipe minunate alături de colegii şi elevii ei dragi. Fosta profesoară de geografie a Colegiului Naţional „Emanuil Gojdu” a fost prezentă luni seară în sala festivă, pentru a se întâlni cu dascălii reputatei unităţi de învăţământ, dar şi pentru a-şi lansa cel mai recent volum. O carte cu valoare memorialistică, dar şi documentară. În căutarea paşilor pierduţi ai profesoarei care a stârnit pasiuni cu înfăţişarea sa, dar care a ştiut să se şi dăruiască ca nimeni alta, au venit: profesorul Dorel Tifor, fostul director al Colegiului, dar şi actuala conducere, profesoarele Liana Bako şi Dora Anderson, criticul de teatru Vetuţa Pop, editorul Constantin Butişcă, avocaţii Aniţa şi Paşcu Balaci, criticul de artă Ramona Novicov, biologul Anna Marossy, Aurel Chiriac, directorul Muzeului Ţării Crişurilor, doamna Maricica, protectoarea artiştilor şi multe alte personalităţi.
„Întoarcere în timp”, „Dă-mi amintirile-napoi”, „Alternanţe”, „Reveniri” sunt retrăiri pe care autoarea, Livia Miheş Papiu, le-a trecut prin sita gândirii, iar apoi ni le-a dăruit, ca nimeni alta, pentru a ne îmbogăţi cu fiecare pagină, cu fiecare volum, sufletul şi viaţa.
În pragul Crăciunului, profesoara Livia Miheş Papiu ne-a dăruit cel de-al cincilea volum de memorialistică- „Amalgam”. Autoarea nu ezită să-şi „biciuiască sufletul, povestind ceva de care eu n-am avut parte, dar durerea e cu atât mai mare când ştiu că aş fi putut avea”. Aşa cum spunea criticul de teatru Vetuţa Pop, pe autoare „a costat-o spiritual” retrăirea cu aceeaşi intensitate a unor momente din viaţă, „dezvăluind acele interiorizări, cu frumuseţea lor, cu durerile lor”. Liniile de forţă cu care ne-a obişnuit scriitoarea Livia Miheş Papiu se regăsesc din primul până în ultimul volum, aşa