Autorităţile din Arad plantează sălcii energetice pe marginea drumurilor judeţene, pentru a proteja şoselele de zăpada viscolită, dar şi pentru a valorifica lemnul după doi ani, investiţia pentru primii 20 de kilometri fiind de 500.000 de lei şi urmând să fie amortizată la prima recoltă, în 2016.
Conducerea Consiliului Judeţean Arad a anunţat, luni, că a plantat sălcii energetice pe o distanţă de 20 de kilometri, pe marginea drumului judeţean Semlac-Şeitin-Nădlac, scopul fiind atât crearea unei "perdele" de protecţie împotriva zăpezii viscolite, cât şi valorificarea lemnului, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Potrivit preşedintelui CJ Arad, Nicolae Ioţcu, plantarea sălciilor energetice pe marginea drumurilor reprezintă o premieră naţională, iar investiţia făcută pentru primii 20 de kilometri, care se ridică la 500.000 de lei, ar urma să fie amortizată după prima recoltare, în 2016.
"Creşterea salciei energetice are loc într-un ritm foarte rapid, ceea ce o face profitabilă. De la butaşii plataţi acum, de circa 25 de centimetri, planta va ajunge la o înălţime de aproximativ şapte metri în doi ani, când va fi recoltată. Din calculele făcute reiese că din prima recoltă ne putem amortiza investiţia", a declarat Ioţcu.
Potrivit lui Ioţcu, proiectul finanţat cu bani de la bugetul judeţean are atât scopul de a aduce profit, cât şi de a crea perdele de protecţie împotriva zăpezii viscolite pe drumurile expuse.
"Primul drum care beneficiază de acest program este afectat grav pe timpul iernii, când zăpada viscolită conduce inclusiv la blocarea traficului, iar eforturile de menţinere a traficului sunt foarte mari. Vom continua şi în 2014 cu aceste plantări, pe mai multe drumuri care sunt afectate în acest fel, dar deocamdată nu am stabilit sumele pentru că nu avem buget", a declarat Ioţcu.
El a precizat că drumurile pe care vor fi planta