Presa chineză a salutat, luni, "succesul total" al misiunii Chang'e-3 şi a publicat primele fotografii realizate de roverul spaţial Iepurele de jad, în care se observă amprentele lăsate pe solul lunar de cele şase roţi ale vehiculului.
China, ţara cu cea mai mare populaţie din lume, a reuşit, weekendul trecut, două realizări tehnologice majore, la doar câteva ore una de cealaltă - aselenizarea sondei Chang'e-3 şi debarcarea pe Lună a roverului Iepurele de jad.
Vehiculul cu şase roţi, care are o masă de 120 de kilograme, şi-a întins panourile solare în Golful curcubeului, o zonă lunară încă neexplorată, potrivit Administraţiei spaţiale chineze. Această zonă oferă condiţii favorabile în privinţa expunerii la Soare şi în privinţa posibilităţilor de comunicare cu Terra.
Roverul teleghidat, conceput pentru a rezista la diferenţe de temperatură de 300 de grade Celsius, a realizat o fotografie a modulului de aterizare al sondei Chang'e-3, fixat pe solul lunar cu patru suporturi telescopice.
Acest modul a reuşit să coboare, sâmbătă, pe satelitul natural al Terrei, după ce şi-a pornit, pentru a-şi încetini coborârea, motoarele cu propulsie inversată. Evenimentul a fost transmis la televiziunea chineză.
China a devenit astfel a treia ţară din lume şi prima ţară din Asia care a reuşit o aselenizare lentă. Sonda a debarcat pe lună roverul de explorare Iepurele de jad, care a devenit astfel funcţional.
Iepurele de jad va efectua analize ştiinţifice ale solului lunar şi observaţii prin telescop, trimiţând pe Terra imagini în 3D cu satelitul său natural. Roverul va fi operaţional timp de trei luni, perioadă în care se va deplasa cu o viteză maximă de 200 de metri pe oră.
China este, astfel, a treia ţară din lume, după Statele Unite şi Uniunea Sovietică, ce a reuşit o aselenizare lentă - ultima aselenizare a unei staţii spaţiale având l