Dupa rezolvarea dilemei legata de meniul pentru masa de Craciun ori chiar de revelion, ramane de rezolvat problema bauturilor. Mereu esti in dilema ce fel de bauturi sa pui pe masa pentru invitatii tai.
Vinul savurat de Craciun trebuie sa fie unul pur romanesc si difera de vinul pentru Revelion, cand barierele dispar. De Craciun ar trebui sa alegem o Feteasca Neagra sau un Novac, iar de Revelion ar fi indicat sa optam pentru vinul alb, tanar, sec.
Vinul alb poate fi o Cramposie sau o Sihara, care sa stimuleze apetitul. In ceea ce priveste vinul rosu, putem avea pe masa si o Feteasca neagra si un Negru de Dragasani sau un Novac
Pentru preparate specifice Craciunului va propunem cateva asocieri:
Porc la tava, suculent si apetisant, servit cu cartofi natur, face pereche buna cu un vinul rosu moale si catifelat de o corpolenta medie precum Merlot sau Malbec sau de ce nu, un Bordeaux din St. Emillion;
Traditionalii carnati de porc cer a fi udati cu un vin rosu usor, nepretentios, Babeasca Neagra sau daca sunt foarte condimentati cu un Shiraz cu o caracteristica de piper si condiment sau chiar un Carmenere ierbos cu tanini fermi si arome de pamant;
La sarmale, cu cat sunt mai grase cu atat vinul trebuie sa fie mai acid, tanar, purpuriu si pentru ca preparatele locului se potrivesc cu vinurile locului, o Feteasca Neagra cade cel mai bine
Costita de porc sau friptura de porc, merge bine cu un Shiraz corpolent si fructos din regiuni calde (Australia sau California), sau un Rioja ( Spania) pentru cei ce prefera vinurile din lumea veche;
Curcanul la cuptor, cere un Chardonnay greu si untos sau vin rosu usor delicat si elegant: Pinot Noir, Chateauneuf du Pape sau un Burgundy fie el alb sau rosu;
Pentru friptura de vita pregatita in sange sau mediu, incercati un vin r