Cu toate că de la 25 octombrie, anul curent, românii ar fi trebuit să se poată trata liber în orice stat al Uniunii Europene, nici până acum Directiva Europeană 24/2011privind asistenţa medicală transfrontalieră nu este transpusă total în legislaţia românească.
Reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) au declarat pentru Curierul Naţional că prevederile esenţiale ale Directivei sunt deja aplicate în România, însă precizează că „proiectul actului normativ de transpunere a prevederilor Directivei 2011/24/UE se află în prezent în proces de legiferare”.
De asemenea, Vasile Barbu, preşedinte al Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor (ANPP) a afirmat, pentru Curierul Naţional, că Directiva Europeană nu este transpusă în legislaţia românească şi că o parte din reglementările existente acoperă cerinţele directivei.
„Proiectul de lege se află în continuare la Ministerul Sănătăţii”, a spus acesta, explicând că el face parte din grupul de lucru de la MS pe acest proiect însă nu a mai fost chemat la consultări.
„Aplicarea prevederilor este obligatorie, dar nu s-a transpus în legislaţie românească”, a subliniat Vasile Barbu.
Conform lui, decontările tratamentelor primite de români în ţările UE se realizează la ora actuală tot prin Formularul 102, cum se făceau şi înainte de intrarea în vigoare a Directivei privind asistenţa medicală transfrontalieră. „Acum, însă oamenii ar trebui să se poată duce să se trateze în orice stat membru al Uniunii şi după aceea să ceară decontarea serviciilor. Înainte, trebuia ca aceştia să solicite Formularul 102, iar un medic să facă un referat prin care să arate că în România nu se poate acorda acel serviciu sau nu se poate acorda în timp util”, a detaliat preşedintele ANPP, adăugând că oamenii trebuie să ştie că pentru a se trata în alt stat UE nu mai este nevoie de acel referat şi