Statistic, am avut cea mai mare creştere economică din UE, în trimestrul trei. Dar indicatorii care redau viaţa de zi cu zi a românilor dau semne de îngrijorare.
Şomajul este aproape de nivelul maxim al ultimilor ani, consumul este anemic. De unde discrepanţa dintre parcursul economiei per ansamblu şi aceste evoluţii? Creşterea economică a fost mai mult "accidentală", explică analiştii, şi este, oricum, sub nivelul de care avem nevoie.
Nu mai puţin de un punct din creşterea de 2,7% a economiei în primele nouă luni din an a fost aportul agriculturii, care nu generează locuri de muncă. Astfel, şomajul este la unul dintre cele mai mari niveluri. "Creşterea economică din acest an a venit din agricultură, care creează şomeri. Cu cât sectorul agricol se eficientizează, cu atât va scădea numărul de angajaţi", a explicat pentru EVZ Matei Paun, managing partner al casei de investiţii BAC Investment.
Teama de consum
Deşi salariile bugetarilor au revenit la nivelul din 2010, consumul gospodăriilor este anemic. Acesta a crescut cu doar 0,2%, în primele nouă luni din an. "Chiar dacă oamenii au mai mulţi bani, nu se vor orienta către consum, ci îşi vor plăti datoriile sau vor pune bani deoparte pentru că îşi văd prietenii şi vecinii concediaţi şi se gândesc dacă nu vor urma şi ei. Anul acesta consumul nu ne-a ajutat (la creşterea PIB, n.r.) şi nu cred că în 2014 ne putem baza pe consum", este de părere Radu Crăciun, director de investiţii Eureko Pensii. "Creşterea este insuficientă pentru a se vedea în viaţa de zi cu zi", a completat el.
Evoluție conjuncturală
"Este o creştere economică fragilă şi în marja de eroare: ba din cauză că am vândut mai multe Logan-uri, ba fiindcă a plouat la timp pentru agricultură", spune, la rândul său, economistul Bogdan Glăvan. Că lucrurile stau astfel ne-ar putea demonstra chiar evoluţia de la anul. Astfel, datele S