Noul Guvern austriac de coaliţie, format din social-democraţi şi conservatori, a depus luni jurământul în faţa preşedintelui ţării, Heinz Fischer, după două luni şi jumătate de la alegerile la care cele două partide au obţinut cele mai bune rezultate.
Cancelarul social-democrat (SPOe), Werner Faymann, a obţinut un nou mandat, iar vicecancelar a rămas conservatorul Michael Spindelegger (OeVP).
Cei 16 membri ai Guvernului — opt de la SPOe, şase de la OeVP şi doi independenţi numiţi de OeVP — au fost primiţi la Palatul Hofburg din Viena de către şeful statului, care a apreciat ca fiind ''logică'' această ''mare coaliţie'', o formă obişnuită de guvernare în Austria de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial.
La alegerile legislative din 29 septembrie, SPOe a obţinut cel mai bun scor, 26,82 % din voturi, iar OeVP — 23,99 %.
Cel mai tânăr ministru
La numai 27 de ani, Sebastian Kurz a devenit ministru de Externe al Austriei, cel mai tânăr şef al diplomaţiei din Europa. O frumoasă promovare pentru o stea în ascensiune a partidului conservator OVP, după cum comentează presa internaţională.
Nominalizarea vienezului cu părul blond şi faţa uşor feminină, care şi-a făcut un nume ca secretar de stat la Integrare, a suscitat câteva critici, dată fiind lipsa sa de experienţă diplomatică. Dar ele au fost mai puţin acerbe decât în 2011, când acesta a intrat în Guvern.
Cum şi-a câştigat credibilitatea
Pentru că de atunci, studentul la Drept, care şi-a întrerupt studiile, şi-a câştigat credibilitatea graţie angajării sale şi reuşitelor sale, printre care se numără măsuri în favoarea integrării musulmanilor şi obligativitatea a se cunoaşte limba germană înaintea intrării în şcoală.
“Portofoliul Integrării nu a fost unul uşor. Ca secretar de stat, el a reuşit să schimbe maniera de