Parlamentarii Partidului Regiunilor din Ucraina i-au propus premierului Mîkola Azarov să remanieze 90% din Guvernul său ca o soluţie la presiunea exercitată în stradă de opoziţia proeuropeană. Totuşi, aleşii ucraineni nu au cerut demisia lui Azarov, a explicat luni deputata Anna Gherman la încheierea unei întâlniri între deputaţi şi premier.
Între timp, mii de persoane se aflau luni dimineaţa, în zăpadă, în Piaţa Independenţei din Kiev, cu o zi înaintea unei vizite a preşedintelui Ianukovici la Moscova, pe fondul temerilor că liderul de la Kiev ar putea să discute aderarea fostei republici sovietice la o uniune vamală Eurasiatică. Marţi, Ucraina şi Rusia ar putea ajunge la un acord cu privire la un nou preţ la gaze pentru Kiev.
Bani ruseşti pentru ucraineni
Opoziţia a îndemnat la organizarea de noi manifestaţii marţi, ziua vizitei lui Ianukovici la Moscova. Preşedintele ucrainean este acuzat că vrea să ”vândă” Ucraina Rusiei, asociind-o uniunii vamale create de Moscova, scrie Mediafax. Totuşi, atât autorităţile ucrainene, cât şi cele ruse au negat că aderarea Ucrainei la această uniune s-ar afla pe ordinea de zi a vizitei, deşi o serie de acorduri urmează să fie semnate la această întrevedere. Moscova ar putea acorda un important credit Ucrainei, aflate în recesiune şi riscând falimentul, a afirmat luni consilierul economic al Kremlinului, Andrei Belousov. ”Situaţia din Ucraina este de aşa natură în prezent, încât, fără un credit de la o parte sau alta, ei nu vor putea pur şi simplu să menţină stabilitatea economică (...) De aceea, nu exclud ca o asemenea cerere să fie adresată şi să fie acordat un credit”, a explicat acesta. Cu toate că Azarov a dat asigurări că integrarea europeană este în continuare o prioritate, pe fondul amânărilor, comisarul european pentru Extindere Stefan Fuele a anunţat duminică că negocierile pentru acord de asociere cu