Pancreatita acută, supranumită şi "marea dramă abdominală", este una dintre bolile ce riscă să se declanşeze în urma meselor copioase, stropite cu alcool, pe care le consumăm din belşug în perioada Sărbătorilor de Iarnă. Specialiştii ne învaţă cum să evităm astfel de crize.
Pentru că afectează unul dintre organele cu rol esenţial în funcţionarea corpului uman, respectiv pancreasul, boala poate determina chiar şi decesul dacă nu este tratată precoce şi corect. Aşadar, profilaxia şi tratamentul în faze incipiente ne pot feri de complicaţiile grave ale acestei boli.
Factori de risc
Persoanele care suferă de litiază biliară sunt expuse riscului de a face pancreatită din cauza consumului de alimente grase precum smântâna, maioneza, sarmalele sau preparatele din porc. "Aceste alimente stimulează golirea veziculei biliare şi eliminarea pietrelor care vor bloca canalul de vărsare a bilei şi pancreasului în intestin. Astfel, se declanşează o cascadă de reacţii chimice în interiorul pancreasului care produce autodigestia glandei şi a ţesuturilor din jur. În plus, are loc o alterare a stării generale ca urmare a acestei intoxicaţii enzimatice", explică şeful Clinicii de Chirurgie III, Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti, conf. dr. Ion Daniel. Şi consumul de alcool declanşează boala prin distrugerea glandelor pancreatice, ceea ce determină eliberarea sucului digestiv în interiorul pancreasului.
Metode de tratament
"Calculii se pot îndepărta prin endoscopie. Astfel, se deblochează fluxul normal al bilei şi al sucului digestiv către intestin. În cazul pancreatitei acute cauzate de alcool, posibilităţile de tratament sunt destul de reduse, astfel încât aceste forme au o evoluţie mai gravă şi cu un risc de mortalitate mai ridicat", afirmă conf. dr. Ion Daniel.
Şase metode de a evita bola
@N