Preţul zahărului brut a scăzut cu aproximativ 17% până în prezent pe anul în curs, după cum reiese din analiza contractelor futures cu active suport zahăr, contracte cotate pe ICE Futures US, cu livrare în martie 2014. “Preţul zahărului scade pentru al 3-lea an consecutiv, deoarece cantitatea produsă continuă să fie mai mare decât cea consumată. Estimările Departamentului de Stat pentru Agricultură din SUA (USDA) privind sezonul 2013/2014 arată că producţia globală de zahăr va depăşi din nou consumul (ca şi în anii precedenţi), dar diferenţa dintre producţie şi consum se va micşora; stocurile globale aferente sezonului 2013/2014 vor creşte însă cu 0,5%, ajungând astfel la un nivel record”, a arătat Cosmin Enache, Director General Adjunct al casei de brokeraj (SSIF) Equity Invest, singura companie românească ce a devenit formator de piaţă pe piaţa extrabursieră de Contracte pentru Diferenţă (CFD-uri).
2013- an turbulent pentru preţul zahărului
Peste 80% din producţia de zahăr este obținută din trestie de zahăr, iar restul din sfecla de zahăr, aşa încât preţul zahărului este puternic influenţat de recoltele de trestie de zahăr ale principalilor producători mondiali- Brazilia, India, China, Thailanda, Pakistan și Mexic.
De la începutul anului curent până în primele zile ale lunii septembrie, preţul zahărului şi-a continuat pe bursele internaţionale declinul început în urmă cu cca 3 ani. În septembrie însă au apărut speculaţiile privind scăderea recoltei de trestie de zahăr în Brazilia (cel mai mare producător şi exportator de profil din lume), din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile. "Aceste speculaţii, împreună cu incendiul care a mistuit un terminal de încărcare a zahărului din Santos, cel mai mare port din Brazilia, au dus la o creştere a preţului zahărului, astfel încât pe 18-21 octombrie acesta a ajuns la cotaţii ce le-au de