Din ianuarie, facultăţile cu profil juridic din Moldova vor fi evaluate în ce măsură corespund standardelor internaţionale de calitate. În urma unei licitaţii, a fost selectată instituţia de profil de peste Prut.
Studiile de licenţă a celor 17 facultăţi de Drept vor fi verificate de Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS). Aceasta a fost selectată printr-o licitaţie internaţională organizată de Ministerul Educaţiei, fiind şi singura din concurs, în condiţiile în care în Moldova nu există încă o instituţie de acest fel.
„Evaluarea externă este importantă atunci când vrem să atragem studenţi şi avem dovezi clare ce se întâmplă în instituţiile noastre“, a declarat ministrul Educaţiei, Maia Sandu, la ceremonia de semnare a contractului de prestări servicii cu agenţia română.
Înfiinţată în 2005, ARACIS face parte din reţeaua europeană a agenţiilor de calitate şi a evaluat până acum 92 de universităţi private şi de stat din România.
Trecute prin mai multe site
„Nu vrem ca universităţile din Est să fie rudele sărace ale celor europene. Nu putem concura cu alte state în ceea ce priveşte armamentul, bogăţia, singura noastră armă este educaţia. Noi eliberăm autorizări provizorii, acreditări şi facem reevaluări ale programelor de studii, iar aprecierile noastre permit o «clasificare» a instituţiilor superioare de învăţământ, ceea ce are efect asupra calităţii studiilor“, a explicat profesorul universitar Ioan Curtu, preşedintele ARACIS.
„Vă spun sincer, când am ieşit din facultate, mi-a luat o zi întreagă să scriu o elementară cerere de divorţ“ - Oleg Efrim, ministrul Justiţiei
Monitorizarea va dura aproape un an şi se va desfăşura în mai multe etape, începând cu auto-evaluarea. „Ulterior, o echipă de experţi va sta în fiecare facultate cel puţin trei zile, va verifica dacă ceea ce scrie în raportul cad