Teama de alimentele procesate, de pesticide, de antibiotice şi de hormoni care se regăsesc în produsele cumpărate i-a făcut pe oameni să se îndrepte către produsele organice, crude. Însă, laptele crud nu este o idee bună, conform unui medic pediatru.
„Înţeleg de ce oamenii cred că laptele crud este o idee bună: dacă «crud» înseamnă mai natural, fără nimic rău adăugat în produs, atunci e bun, nu? Greşit!“, notează doctorul Claire McCarthy, medic pediatru, pentru publicaţia „Boston“.
Dr. McCarthy susţine că, din punct de vedere nutriţional, laptele crud şi cel pasteurizat sunt la fel. Nu este niciunul mai bun ca altul atunci când vine vorba de proteine, calciu sau zaharuri. Însă există o diferenţă importantă între laptele pasteurizat şi cel nepasteurizat: laptele crud ne poate îmbolnăvi.
Atunci când e proaspăt muls, laptele atinge pielea animalului (ugerul, în special). Şi, deşi anumite grajduri sunt foarte curate, animalele nu sunt lipsite de microbi. Mai mult, laptele vine în contact cu mâinile (sau mănuşile din mâini) sau cu maşinăria care mulge automat animalul, lucruri care pot fi pline de bacterii. Apoi este depozitat în containere care, oricât de curate ar fi, tot mai au microbi. Mai mult, insectele sunt „iubitoare de animale“ şi ar fi imposibil să nu mai cadă câte una în laptele proaspăt muls, indiferent prin ce metodă.
„Chiar dacă te asiguri că totul în jurul animalului este curat, sau dacă poţi bea direct de la ugerul curăţat perfect în prealabil, este posibil chiar ca laptele în sine să aibă germeni. Să nu uităm că laptele este un lichid produs de organism, iar infecţiile ştiute sau neştiute ale animalului se transmit şi în el. La fel ca la oameni, nu-ţi poţi da seama, întotdeauna, când un animal este bolnav, mai ales dacă infecţia este în fază incipientă“, continuă dr. McCarthy.
În SUA, Academia Amer