Joi, 12 decembrie, la sediul Grupului pentru Dialog Social a avut loc ceremonia de acordare a primului Premiu al PEN România. Distincţia a fost acordată Fundaţiei Academia Civică „pentru seria de cărţi publicate în 2012 şi în ultimii ani referitoare la recuperarea memoriei represiunii, suferinţelor şi cenzurii din timpul regimului comunist“.
Preşedintele PEN România, Magda Cârneci, a prezentat motivaţia juriului:
„(...) Cele peste 100 de titluri (adică peste 35.000 pagini), editate de Centrul Internațional de Studii asupra Comunismului din București, sunt o impresionantă carte de vizită, un adevărat «pașaport» literar și științific al Fundației Academia Civică de-a lungul celor două decenii de existență a Memorialului Sighet.
În majoritate, este vorba de prelucrări ale memoriei colective care s-a acumulat în anii când drepturile omului erau strivite de dictatură, iar libertatea de expresie, desfigurată de cenzură. Reportaje rarisssime ca acela al ziaristului american Reuben H. Markham, memorii cu excepțională încărcătură emoțională ca acelea ale lui Vladimir Bukovski și Florin Constantin Pavlovici, eseuri și studii de Alexandru Zub, Stéphane Courtois sau Thierry Wolton – toate se topesc în masa complexă a colecțiilor Anale Sighet și Școala Memoriei, conținând sute de mărturii orale și comunicări profesioniste.
Memoria (Mnemosine la grecii antici, adică mama tuturor muzelor) este, în acest caz, nu numai materia primă a tuturor literaturii, ci și materia cenușie necesară refacerii creierelor spălate. Aceste cărți mărturisesc o schimbare de perspectivă a istoriei, privită din unghiul luptătorilor și totodată al victimelor represiunii.
Din această materie istorică se configurează ștafeta a trei generații: cea a modelelor de rezistență din anii comunismului, cea a istoricilor de azi, care încearcă să suplinească ma