Dialogul social a fost dezbătut la Sfântu Gheorghe
Liga Citadină a Serviciilor Publice și Comunale din România, alături de Patronatul Serviciilor Publice și Federația Națională a Sindicatelor din Serviciile Publice au organizat marți, la Sfântu Gheorghe, o dezbatere publică pe tema impactului social și economic al importanței bunei negocieri a Contractului Colectiv de Muncă (CCM) în sectorul serviciilor publice. Dezbaterea a avut loc în cadrul Proiectului Calitatea Dialogului Social în România, susținut din fonduri acordate de Guvernul Norvegian prin Mecanismul Financiar Norvegian 2009-2014.
Ghid și suport de curs pentru a înțelege dialogul social
Managerul proiectului, Ion Sorici, a declarat că în dialogul social actual există foarte multe contradicții, ceea ce s-a constatat prin acest proiect, în cadrul căruia se va elabora și un suport de curs pentru formarea profesioniștilor în dialogul social.
„Vom elabora și un ghid pe care îl vom pune la dispoziția partenerilor de dialog social – patronate, sindicate și autorități publice locale, arătând esența dialogului social. Pe de altă parte, dezvoltăm un portal prin care vom pune în dezbatere principalele teme ale dialogului social, inclusiv reacții”, a explicat Sorici.
30 de persoane se vor specializa în dialog social
Potrivit acestuia, formarea experților în dialog social – un număr de 30 pentru început, este cea mai importantă parte a proiectului. În paralel, se pare că și Ministerul Muncii are în vedere perfecționarea unor angajați ai săi în dialogul social, tocmai pentru ca apoi să se poată discuta într-un limbaj comun.
Sorici susține că lipsa unui CCM la nivel național creează dificultăți la nivel sectorial, în vreme ce implicarea Statului „torpilează” mișcarea patronală sindicală, tocmai intervenind cu reglementări restrictive și fixând valoarea salariului minim pe economie.