Asociatia Romana a Agentilor de Munca Temporara (ARAMT) doreste sa isi exprime public pozitia privind Proiectul nr. B791, inregistrat la Senatul Romaniei, privind modificarea si completarea Legii 53/2013 - Codul Muncii, avertizand ca o eventuala aprobare a proiectului in forma sa actuala ar genera consecinte negative importante pentru piata muncii din Romania.
Astfel, introducerea obligatiei agentilor de munca temporara de a incheia cu salariatii temporari, ca regula, contracte de munca pe perioada nedeterminata, ar duce la o incalcare a Directivei nr. 2008/14/104CE a Parlamentului European si a Consiliului din 19.11.2008, privind munca temporara.
De asemenea, obligativitatea agentului de munca temporara la plata unei indemnizatii de 75% din salariul minim brut pe tara pentru perioada dintre doua misiuni nu reprezinta o practica europeana, contravine aceleiasi Directive si poate duce la dezechilibre contractuale intre parti.
Conform ARAMT, modificarile propuse pot afecta semnificativ mediul socio-economic, impunerea de noi restrictii determinand diminuarea rolului muncii temporare, cresterea somajului, cresterea ratei de evaziune fiscala provenita din munca la negru si implicit cresterea numarului muncitorilor ale caror drepturi nu sunt respectate, afectarea unor intregi industrii, disponibilizarea in masa a salariatilor temporari si scaderea ratei de angajare la nivel national.
De asemenea, aprobarea proiectului in forma sa actuala poate genera un impact negativ asupra investitiilor existente in piata, precum si asupra investitorilor straini cu un potential ridicat de afaceri care utilizeaza in prezent sau planuiesc sa utilizeze preponderent serviciile agentilor de munca temporara in Romania.
Impactul economic negativ va fi resimtit direct si in sfera impozitelor si taxelor atrase fara intarzieri la buget