Decizia Rusiei de a instala rachete in apropierea frontierelor cu UE trezeste ingrijorare la Washington, a anuntat Departamentul de stat al SUA, evocand riscul unei “destabilizari” a situatiei din regiune. In acest context, seful Pentagonului, Chuck Hagel, l-a asigurat pe colegul sau rus, Sergei Soigu, ca scutul antiracheta reprezinta o necesitate pentru Europa, in pofida intelegerilor convenite cu Iranul in privind programului sau nuclear.
"Noi am cerut Rusiei să nu adopte masuri care ar duce la destabilizarea regiunii", a spus purtătorul de cuvânt adjunct al Departamentul de Stat, Marie Harf, precizând că Washingtonul a discutat cu Moscova despre acest subiect. "Ne-am exprimat îngrijorarea (...) Cunoastem, desigur, reactia statelor din regiune, preocupate de decizia Rusiei şi continuăm discuţiile cu ele", a adăugat Harf.
Concret, este vorba de Polonia, Lituania, Letonia şi Estonia, nelinistite de hotararea Kremlinului. "Planurile de instalare a bateriilor de rachete Iskander-M în regiunea Kaliningrad ne îngrijorează. Polonia a subliniat acest lucur în repetate rânduri", a subliniat un comunicat comun emis de Ministerul polonez de Externe.
Informatia privind aparitia rachetelor Iskander in zona mentionata mai sus a aparut, initial, in presa germana de sambata. O reactie a Rusia a venit abia luni, Ministerul apararii confirmand cele scrise de publicatia Bild. "Sistemele de rachete operaţionale şi tactice Iskander au fost desfăşurate în Regiunea militară Vest", care include şi enclava Kaliningrad, situată între Polonia şi Lituania, a precizat purtătorul de cuvânt al respectivului minister, Igor Konacenkov.
"Aceste măsuri nu încalcă niciun acord internaţional", a asigurat oficialul rus. Regiunea militară Vest se extinde inclusiv asupra Moscovei şi Sankt-Petersburgului, întinzându-se până în zona arctică şi nordul Ucrainei.
“Proiecte