Senatorii s-au întrunit, marţi dimineaţă, într-o şedinţă solemnă dedicată Revoluţiei din 1989, care a început cu intonarea imnului naţional şi un moment de reculegere în memoria martirilor Revoluţiei.
Din partea grupului PSD, senatorul Laurenţiu Coca a adus un omagiu revoluţionarilor români, care au scris o pagină eroică în istoria contemporană, naţională şi europeană.
"O spun cu mândrie, suntem un partid născut din această revoluţie şi, nu întâmplător, am fost şi suntem cel mai mare şi cel mai popular partid din ţară. Prin aceasta avem şi obligaţia să milităm politic pentru transpunerea în viaţă a idealurilor şi valorilor generoase lansate în decembrie 1989", a conchis social-democratul.
În numele liberalilor, senatorul Varujan Vosganian a susţinut că tranziţia, care a început după Revoluţie, nu se va încheia când buzunarele se vor umple, ci atunci când mentalităţile se vor emancipa.
"Sângele victimelor a fost roşu, dar tot roşu a fost şi steagul Partidului Comunist. Nu am ştiut, de aceea, să deosebim călăii de victime", a spus Vosganian.
El a invocat, printre altele, faptul că propunerea privind înlocuirea statuii lui Lenin de pe postamentul aflat în faţa Casei Presei s-a sfârşit în penibil, iar pe acel postament "defilează tot felul de forme improvizate, mai elocvente, probabil, pentru tranziţia pe care România o parcurge".
Senatorul PDL Dumitru Oprea a susţinut, în şedinţa solemnă, că Revoluţia ar fi început la Iaşi, când studenţi au împărţit manifeste prin care îndemnau la revoltă, dar că acest lucru nu ar fi fost împiedicat de forţele securităţii.
Liderul senatorilor PPDD, Haralambie Vochițoiu, care a menţionat că, fiind soldat, a participat direct la Revoluţie, a susţinut că nici după 24 de ani idealurile Revoluţiei nu au fost atinse.
Menţionând că a ascultat marţi, "de curiozitate", pe Internet, ultimul dis