Sfârşitul de an înseamnă pentru mulţi dintre noi confruntarea cu un bilanţ personal care deschide calea spre instalarea depresiei de sezon, iar singurătatea joacă rolul principal într-un scenariu ce se poate dovedi tragic.
„Sărbători fericite“ nu este o urare căreia să-i putem răspunde toţi cu inima uşoară, iar statistici recente subliniază realitatea tristă a unei perioade închinate, în mod normal, bucuriei de a trăi. Cifrele unui raport EUObserver arată ca unul din zece români suferă de depresie în preajma Crăciunului, în vreme ce datele oferite în 2012 de Institutul de Medicină Legală Mina Minovici relevă că 14 din 100.000 de persoane îşi încheie socotelile cu viaţa spre final de an.
Singurătatea este factorul care favorizează instalarea şi acutizarea depresiei sezoniere, avertizează psihologii, cele mai vulnerabile fiind persoanele divorţate sau care au încheiat o relaţie, cele cărora le-a murit partenerul şi vârstnicii. De altfel, dintr-un studiu realizat recent în Marea Britanie a reieşit ca 40% din persoanele intervievate consideră perioada Sărbătorilor extrem de stresantă şi 33% nu-şi doresc decât să treacă mai repede Crăciunul. Aproape 48% din femeile divorţate sau separate de partener implicate în cercetare au descris ca extrem de deprimante ultimele săptămâni din an, iar procentul depăşeşte 50% în ceea ce priveşte persoanele singure de peste 65 de ani.
Educaţia primită şi modelele tradiţionale îndeamnă la anumite comportamente specifice într-o perioadă în care suntem învăţaţi să oferim emoţie şi să ne bucurăm de prezenţa celor dragi. În acest context, absenţa unui partener poate fi cauza amplificării unor trăiri emoţionale negative, un motiv pentru a ne simţi inutili sau chiar respinşi social, explică psihologul Andreas Hniatiuc.
Sărbătorile de iarnă aduc cu ele nu numai o stare emoţională specială, dar ne oferă şi timpul liber ne