Edith Giovanna Gassion s-a născut la 19 decembrie 1915. Cunoscută sub numele de Edith Piaf, ea a devenit simbolul cântecului francez. Numeroasele legende care s-au născut despre viaţa ei au fost alimentate chiar de ea. Oricum, a avut o viaţă atât de tumultoasă încât materia primă, faptele strict reale, au depăşit în pitoresc ceea ce lumea de abia tolera la vremea respectivă în acţiunea unui roman.
O placă oficială aşezată pe Rue de Belleville, la numărul 27, afirmă că Edith Piaf s-a născut în plină stradă, în timp ce la un spital din apropiere i-a fost înregistrată data naşterii: 19 decembrie 1915. Se spune că doi poliţişti au ajutat la aducerea ei pe lume. De altfel, până la vârsta de douăzeci de ani, viaţa ei s-a desfăşurat mai mult în stradă.
Mama ei, Anita Maillard, a fost o artistă ambulantă, mai cunoscută prin barurile din Belleville sub numele de Line Marsa. Tatăl ei a fost un contorsionist de trotuar, pe nume Louis Gassion. În timpul primului război mondial, acesta a fost mobilizat şi trimis pe front, iar Edith a fost lăsată în grija bunicii ei din partea mamei, Aişa, de origine kabilă, o alcoolică notorie.
Venit acasă, în perioada unei permisii, Gassion a luat-o şi a dus-o la mama lui, la Bernay, în departamentul Eure. Bunica din partea tatălui conducea un bordel. Se spune că, la cinci ani, în timpul unei crize de conjunctivită, a orbit. Prostituatele ar fi închis bordelul şi s-ar fi rugat pentru ea, zi şi noapte, în biserică. Câteva zile mai târziu, vederea i-a revenit. Până la vârsta de şapte ani Edith a crescut printre prostituatele stabilimentului.
După terminarea războiului, tatăl ei a luat-o cu el în „turneele” sale artistice. Nu şi-a mai revăzut mama decât o singură dată, într-un bar din Paris. Îndatorirea ei principală era aceea de a trece printre cei câţiva privitori, cu o pălărie veche în mână, pentru