Com vor fi afectate anchetele DNA sau dosarele aflate în curs de modificările aduse Codului Penal? Să începem cu superimunitatea parlamentarilor.
O astfel de lege ar însemna limitarea competenţelor şi efectiv imposibilitatea de a mai cerceta senatori şi deputaţi, avocaţi sau alte persoane care exercită profesii liberale pentru fapte de corupţie. Spun acest lucru pentru că, potrivit legii actuale, aceste persoane au putut fi cercetate de DNA şi chiar am avut un număr de peste 28 de parlamentari trimişi în judecată. Nu este normal să scoţi din conţinutul unei infracţiuni o anumită categorie profesională. Spre exemplu, un poliţist va putea fi cercetat pentru corupţie, un procuror, un medic, un profesor vor putea fi cercetaţi, în schimb, deputatul şi senatorul nu, chiar dacă vor comite fapte de corupţie. Ei vor putea fi cercetaţi pentru un accident rutier sau pentru o faptă minoră, dar în niciun caz dacă pretind mită, de exemplu, de 500.000 de euro. Din această perspectivă, nu cred că intrarea în vigoare a unei astfel de legi ar fi în concordanţă cu convenţiile internaţionale la care România este parte şi ar lipsi de eficienţă tot ceea ce DNA a făcut în ultimii ani.
Politicienii susţin că nu este normal ca un parlamentar să fie funcţionar public.
Legiuitorul a introdus noţiunea de funcţionar public pentru a desemna toate persoanele care primesc salariu din bugetul public. Faptul că se invocă o noţiune pe care legiuitorul a folosit-o, ca să fie scoşi parlamentarii din sfera de a aplicare a unei infracţiuni atât de grave cum este corupţia, nu este deloc în regulă. Indiferent dacă le zicem funcţionari publici, sau funcţionari, sau deputaţi, sau senatori, din punct de vedere penal ei trebuie să aibă calitate şi să poată fi cercetaţi. Ne încurcăm în definiţii ale unei categorii profesionale, când important este ca orice categorie care este plătită din bani p