urmare din numărul de marţea trecută
*
Să vedem ce spun izvoarele scrise! Oraşul (Tulcea) Tulcsa apare menţionat în Registrul Vamal Otoman din anii 1515-1517 şi Tuncza – pe harta Moldovei întocmită de Georg Reichersdorfer la 1541, din dorinţa lui Petru Rareş.
Sub denumirea de Tulcea, orăşelul apare pomenit în anul 1595, într-o lucrare a italianului Paolo Giorgici.
În secolul următor este menţionat sub acelaşi nume, la 1650, de călătorul turc Evlia Celebi, iar la 1674, într-o lucrare a italianului Matteo Gondola.
Pentru reconstituirea Tulcei medievale, interesante sunt mărturiile rămase de la călătorii străini Mihail Bay şi Gaspar Papai, solii lui Rakoczy II la hanul tătarilor din Crimeea care „trecând prin Tulcea în anul 1705, văd în oraş o cetate mică zidită pe o stâncă de pe malul Dunării ce păzeşte un braţ al Dunării ca să nu poată trece corăbiile fără de veste din Dunăre în Marea Neagră şi din Marea Neagră în Dunăre”.
Câţiva ani mai târziu, în 1711, eruditul Domn al Moldovei, Dimitrie Cantemir, vorbind despre Dobrogea şi Isaccea, o consideră „…prin zidurile ei vechi, o veche cetate romană, precum este şi Tulcea”.
Alţi călători ce au poposit în oraşul Tulcea sunt Paul Alep (1658), La Motraye (1711) şi John Bell (1737). La Mollraye găseşte Tulcea anului 1714 ,,sat pe o înălţime, la poalele căreia este un mic fort cu şapte turnuri, chiar pe un braţ al Dunării”.
Interesante sunt mărturiile călătorilor străini cu privire la oraşul Tulcea. Astfel, Generalul Alexandre De Langeron în descrierea campaniilor din 1788 şi 1789 ale ruşilor contra turcilor descrie momentul când ruşii ajung în faţa Tulcei la 1/12 noiembrie, „un oraş foarte mare, foarte atrăgător, foarte bogat, clădit pe malul drept al Dunării. După o luptă uşoară, în cursul căreia au fost distruse câteva vase turceşti, a fost ocupat oraşul părăsit de turci, în care