Părinţii care primesc custodia copiilor văd greu banii pentru întreţinerea lor. Rău-platnicii riscă până la trei ani de închisoare sau executarea silită, iar cei care nu au niciun venit vor fi obligați să presteze muncă în folosul comunității.
Mulţi părinți refuză să le dea copiilor pensia alimentară cuvenită, iar părinţii singuri sunt nevoiţi să se războiască prin tribunale pentru a obţine o brumă de bani sau o mărire. În cele mai multe cazuri este vorba de taţi, iar motivele nu ţin neapărat de criză.
Sunt şi situaţii în care copiii sunt folosiţi pentru a avea acces la contul gras al fostului soţ. Custodia comună vine să reglementeze situaţia, obligându-i pe ambii părinți "să împartă" şi copilul, şi responsabilitatea financiară.
Abandonat şi lăsat fără alocaţie
Mirela Popa, 38 de ani, din Bucureşti, a divorţat acum 12 ani, iar instanţa i-a încredinţat custodia fetiţei şi l-a obligat pe tată la plata unei pensii de 100 de lei. Acesta şi-a onorat obligaţia o perioadă, după care a plătit sporadic. Între timp, banii s-au devalorizat, iar nevoile copilului au crescut, aşa că în luna februarie a acestui an, mama s-a adresat instanţei pentru o mărire. Numai că aici, surpriză. Deşi tatăl, care deţine mai multe afaceri, a fost de acord ca suma să crească la 300 de lei, un judecător de la Judecătoria Sectorului 4 a stabilit pensia la 197 de lei.
"În hotărâre scrie că tatăl nu s-a prezentat în instanţă şi că eu am fost de acord să renunţ la cheltuielile de judecată, ori acest lucru nu s-a întâmplat. Judecătorul a greşit hotărârea şi ne-a pus să facem recurs, care înseamnă alţi bani şi timp pierdut. Așteptam plata retroactiv, iar acum, de Sărbători, ne este foarte greu", povesteşte Mirela, care e ospătăriţă într-un restaurant din Capitală. Fata, care are acum 18 ani, are nevoie de bani pentru meditaţii, dar şi pentru a-şi trata unele afecţiuni.