Biserica de lemn din Bogdan Vodă, o bijuterie arhitectonică care ar fi trebuit să devină monument UNESCO e „măcinată” de dispute de tot felul. Recent, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat Statul Român pentru faptul că din 1998 până în prezent nu a dus la bun sfârşit executarea hotărârii judecătoreşti conform căreia greco-catolicii din Bogdan Vodă (Maramureş) se pot ruga în biserica greco-catolică din localitate.
În centrul comunei Bogdan Vodă se află o biserică de lemn, care a fost ridicată la 1718, pe locul celei vechi, arsă de tătari la 1717, cu o istorie impresionantă. Numai că, istoricul acestui monument „păleşte” pe lângă prezent.
La început, biserica a fost mărul discordiei între preotul ortodox, primărie şi autorităţile statului. Motivul? La o aruncătură de băţ de monument s-a ridicat, fără nicio autorizaţie, o biserică impunătoare, exact în raza de protecţie a bisericii de lemn. Din această cauză, biserica nu a putut fi inclusă pe lista monumentelor UNESCO.
Apoi a început un adevărat război interconfesional. Biserica a fost revendicată de Greco-catolici, s-a ajuns în instanţă şi s-a obţinut o sentinţă definitivă. În loc ca lucrurile să se liniştească şi cele două culte să ajungă la o înţelegere, aşa cum s-a întâmplat în cele mai multe localităţi în care s-au înregistrat astfel de situaţii, aici conflictul s-a acutizat. Sentinţa n-a mai fost pusă în executare. Iar recent, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat Statul Român pentru faptul că, din 1998 până în prezent, nu a dus la bun sfârşit executarea hotărârii judecătoreşti conform căreia greco-catolicii din Bogdan Vodă (Maramureş) se pot ruga în biserica greco-catolică din localitate.
În cazul Bogdan Vodă Greek-Catholic Parish v. Romania (2627/2004), Curtea a găsit Statul Român vinovat că a încălcat Articolul 6 § 1 din