Așa cum toată lumea din Hălmagiu știe, în ziua de 15 decembrie 1849, Avram Iancu – supranumit cu drag de moți Craiul Munților – a fost arestat în Hălmagiu.
Anul acesta s-au împlinit 164 de ani de la acea nefastă zi în care, prin arestarea – și numai pentru câteva ore a revoluționarului român – a început oarecum să se clatine speranța de dezrobire a moților de sub jugul austro-ungar.
Placa-document
Pentru veșnică aducere aminte a cumplitului și nedreptului gest, în centrul Hălmagiului, pe strada Avram Iancu, la numărul 80, pe clădirea numită cândva „Birtul Mare“ – locul unde s-a petrecut nedreptul fapt, în partea dreaptă, a intrării (la Piață) se află o placă-document, făcută din marmură, pe care scrie: „În această clădire a fost arestat în ziua de 15 decembrie Avram Iancu și însoțitorii lui: Vasile Fodor și Iosif Bologa de o patrulă austriacă în târgul Hălmagiului. Eliberarea lor s-a făcut de populația aflată în târgul Hălmagiului. Dezvelitu-s-a această placă în ziua de 7 iunie 1992 în amintirea Eroilor Neamului. Ridicată de Oncu Mihai“.
Bustul Iancului veghează încă
În partea stângă a intrării la piață, dintr-un tablou afectat de vreme, Iancu parcă ne mărturisește cele întâmplate.
Dar și de peste drum ne veghează permanent semețul Avram Iancu – întrupat într-o sculptură deosebită, monument realizat de sculptorul arădean I. Tolan. Bustul Iancului a fost inaugurat de autoritățile locale în 1974.
Mereu în… „ochii“ stăpânirii
Aceasta a fost din păcate prima arestare a lui Avram Iancu. Peste trei ani avea să suporte o alta: la 17 august 1852. A protestat împotriva actului de delimitare a proprietății pădurilor, profund nedreaptă pentru moți.
Comandantul militar de la Alba Iulia trimite la Câmpeni trupe care îl arestează pe Iancu și pe tribunii Mihai Andreica (prefectul care i-a urmat lui Ioan Buteanu în Zărand)