PwC: 94% dintre companiile de utilităţi anticipează o transformare completă a modelului de afaceri, provocată de descentralizarea de energie (pe baza capacităţilor din surse regenerabile)
În timp ce 82% dintre companii văd sursele regenerabile ca pe o "oportunitate", numai 18% le consideră o ameninţare
Un sondaj realizat de PwC în rândul a 53 de companii de utilităţi din 35 de ţări din Europa (printre care şi România) relevă că generarea descentralizată de energie pe baza surselor regenerabile, schimbările tehnologice şi modificările comportamentului de consum pun sub presiune modelul tradiţional de afaceri al companiilor de utilităţi.
"Capacităţile descentralizate de producţie de energie pun deja presiune pe veniturile companiilor de utilităţi şi ridică semne de întrebare asupra viabilităţii structurilor convenţionale de energie. Este posibil ca, în viitor, producătorii convenţionali să asigure numai servicii de sistem. În Europa Occidentală, acolo unde schimbările sunt cele mai avansate, companiile de utilităţi se confruntă cu dificultăţi fără precedent", a declarat ieri într-un comunicat Vasile Iuga, Country Managing Partner, PwC România.
E nevoie de reţele inteligente
Potrivit studiului, în cazul în care pot fi depăşite anumite obstacole, capacităţile descentralizate de generare pe baza resurselor regenerabile pot duce la transformări fundamentale în sectorul energetic, fiind nevoie de îmbunătăţirea eficienţei energetice, scăderea preţurilor panourilor solare, managementul cererii şi de reţele electrice inteligente. Aceştia sunt, potrivit respondenţilor, factorii care ar putea avea cel mai mare impact pentru sector.
Noile surse de combustibili fosili ar putea de asemenea avea un impact major asupra pieţei, gazul şi petrolul de şist putând schimba datele jocului în industria energetică.
Gazele de