De curând a apărut la Editura Ethnologica monografia Centrul ceramic Baia Mare, semnată de Janeta Ciocan. Cunoscută în lumea muzeografilor, muzeologilor, etnografilor, etnologilor şi cercetătorilor, doamna Janeta Ciocan a publicat numeroase articole în reviste de specialitate, alte două volume personale şi câteva colective.
Primul capitol al monografiei este dedicat istoriei centrului ceramic Baia Mare, trecându-se în revistă primele menţiuni ale breslei olarilor băimăreni (a doua jumătate a secolului al XVI-lea, cu toate că este foarte probabil ca un centru ceramic să fi existat aici încă din secolul al XV-lea), statutul breslei olarilor care se referea la relaţiile dintre meşteri sau dintre aceştia şi calfe sau ucenici, categoriile funcţionale realizate de olari şi modul de valorizare a produselor, schimbările intervenite în statutul breslei olarilor de-a lungul timpului, descrieri ale sigiliilor breslei olarilor şi informaţii legate de tehnicile folosite de olari pentru realizarea vaselor şi ornamentelor acestora.
Cel de-al doilea capitol tratează caracteristicile ceramicii băimărene de-a lungul timpului. Sunt analizate materiile prime folosite de olari, tehnicile de producţie şi ornamentare şi sistemele de ardere. Aflăm din acest capitol despre calitatea foarte bună a lutului din zonă, despre cum era acesta preparat, cum se obţinea angoba şi smalţul vaselor, care erau cele mai uzitate tehnici de ornamentare (impresiunea cu degetul, incizia, pictarea cu cornul, pictarea cu pensula, pictarea cu potlogul, ornamentarea prin stropire, lustruirea cu piatra, decorul realizat prin presare sau traforare. De asemenea, sunt descrise cuptoarele şi roţile olarilor, ca şi complicatele proceduri de ardere a ceramicii.
Categoriile funcţionale, forma, ornamentele şi culoarea vaselor produce în centrul ceramic Baia Mare sunt