Peste 30 de asociaţii non-guvernamentale, membre ale Platformei Civice Acţiunea 2012, au cerut ieri public retragerea ambasadorului român de la Chişinău, Marius Lazurcă, pe care îl acuză de „incompetenţă şi ignoranţă în respectarea raportului special cu cel de-al doilea stat românesc”. Dacă cererea adresată Ministerului de Externe va rămâne fără răspuns, semnatarii ameninţă cu proteste. Diplomaţia română spune, însă, într-o reacţie pentru gândul, că „nu împărtăşeşte aprecierile” la adresa ambasadorului.
„În solicitarea celor peste 30 de ONG-uri, se arată că, de când a fost numit în funcţie, oficialul de la Bucureşti a demonstrat incompetenţă şi ignoranţă în respectarea raportului special cu cel de-al doilea stat românesc. Gafele diplomatice făcute în mod constant au culminat cu atitudinea ofensatoare manifestată cu ocazia Zilei Naţioanale a României şi cu refuzul de a acorda vize de intrare în România pentru şapte români originari din Republica Moldova, consideră asociaţiile unioniste”, susţine platforma unionistă.
În replică, MAE apără echipa Ambasadei României din Republica Moldova, despre care spune că „îşi îndeplineşte activitatea în baza mandatului încredinţat, cu respectarea practicii şi a uzanţelor diplomatice şi ţinând cont de complexitatea mediului şi a specificului societăţii din Republica Moldova”.
„Referitor la aspectele de natură consulară, Ministerul Afacerilor Externe precizează că secţia consulară a Ambasadei României la Chişinău este una dintre componentele cele mai relevante cu privire la capacitatea României de a implementa Codul Comunitar de Vize şi standardele Schengen, trecând cu succes inspecţiile de evaluare ale Comisiei Europene. Secţia consulară de la Chişinău este printre cele mai performante din întregul sistem consular românesc, atât sub raportul volumului de servicii, cât şi sub cel al capacităţii de a veni, cu cr