Procurorul-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, spune ca procurorii anticoruptie au o rata de reusita de 93% in cazurile instrumentate, doar 7 persoane dintr-o suta fiind achitate de instante, dar ca exista structuri teritoriale unde procurorii locali nu fac anchete, toata lumea fiind cinstita.
In Europa, media de achitari este de 14-15%, iar in Romania, DNA are o rata de reusita in dosare de 93%. In ultimii 6 ani, in jur de 2.000 de persoane au fost condamnate in dosarele instrumentate de DNA. "In ultima luna am avut 90 de condamnari definitive", a declarat procurorul-sef al DNA intr-un interviu pentru Adevarul Live.
Reactia DNA la superimunitate: Parlamentarii judecati pentru coruptie ar putea fi achitati. Condamnatii - eliberati
Laura Codruta Kovesi spune ca "toti procurorii DNA respecta legea, nu dau dovada de zel dar au intiativa".
"In structura centrala sunt procurori mai activi, mai curajosi. Exista o problema in structurile teritoriale, sunt zone unde nu se intampla nimic, unde toata lumea este cinstita pe raza a trei judete, nu e deranjat nimeni, ceea ce nu e normal. E evident ca e o problema de management si de implicare a procurorilor locali", declara procurorul-sef al DNA.
Kovesi a vorbit si despre judetul Teleorman unde nu exista o structura DNA, iar activitatea este indeplinita de Biroul Teritorial Bucuresti, care, conform unei reorganizari care urmeaza sa fie facuta in curand, ar urma sa fie absorbit in structura centrala a DNA.
Laura Stefan: Parlamentarii cercetati, judecati sau condamnati pentru coruptie vor scapa toti Interviu
DNA are nevoie de o suplimentare de personal, a declarat Laura Codruta Kovesi, sustinand ca motivul este cresterea volumului de munca si nevoile specifice ale procurorilor anticoruptie. "Sunt mai multe persoane care au conturi in strainatate, care c