Cei mai mari o sută de manageri de bani din lume, care pot decide soarta unei naţiuni dintr-o semnătură pusă pe un ordin de tranzacţionare, administrează 54.634 mld. dolari. Dacă aceşti giganţi ar aloca 0,1% din avere României, ei ar putea cumpăra toate companiile listate pe bursa de la Bucureşti, titlurile de stat emise de Ministerul Finanţelor într-un an şi le-ar rămâne bani şi pentru privatizările viitoare ale statului.
Promovarea României în rândul marilor administratori de active ar trebui să fie o prioritate pentru autorităţile statului, pentru conducerea Bursei de Valori Bucureşti, dar şi pentru brokeri şi managerii companiilor listate.
Cei mai mari o sută de manageri stau pe active de 54 de trilioane de dolari şi atragerea pe piaţa locală a câteva sute de milioane de dolari de la aceşti giganţi ar rezolva multe din problemele pieţei de capital şi ar reporni economia.
Dacă aceşti giganţi ar aloca doar 0,1% din banii pe care-i administrează pentru România, adică 54,6 mld. dolari, ar putea cumpăra toate companiile locale listate pe bursa de la Bucureşti (cu o capitalizare de 26,5 mld. dolari), titlurile de stat emise de Ministerul Finanţelor într-un an (în 2013 au totalizat circa 20 mld. dolari), emisiunile de bonduri ale companiilor locale, şi le-ar rămâne bani şi pentru ofertele statului de anul viitor (Hidroelectrica, Electrica, Complexul Energetic Oltenia).
Cu doar 0,01% din active, adică 5,46 mld. dolari, aceste fonduri ar putea susţine bursa de la Bucureşti pentru mulţi ani.
Cei mai mari manageri au pe mână economiile a milioane de americani, francezi sau japonezi şi sunt cei mai mari jucători de pe pieţele financiare ale lumii, iar atunci când cumpără sau vând obligaţiunile unei economii aflate în dificultate pot decide soarta unui guvern sau a unei ţări.
Pe primul loc în lume este gigantul american BlackRock c