Bulgaria continuă să fie un loc neatractiv pentru investitorii străini, iar marile companii preferă să nu înceapă afaceri aici, scrie marţi cotidianul sofiot Sega.
Acest lucru este confirmat de datele prezentate recent de Banca Naţională a Bulgariei. În octombrie, investiţiile străine directe au scăzut cu 103,8 milioane de euro faţă de aceeaşi lună a anului trecut. În primele 10 luni ale anului 2013, volumul total al investiţiilor directe a fost de 1,054 miliarde de euro sau 2,6% din Produsul Intern Brut. Comparativ, în aceeaşi perioadă a anului precedent investiţiile au fost de 1,847 miliarde de euro sau 4,7% din Produsul Intern Brut.
Potrivit experţilor, principalele motive pentru retragerea investitorilor au legătură cu situaţia politică care face climatul de afaceri imprevizibil. De aceea, companiile mari preferă să aştepte în loc să-şi investească banii în Bulgaria. Dubii în această privinţă au nu numai companiile, ci şi cetăţenii: scade şi numărul străinilor care îşi achiziţionează proprietăţi imobiliare în Bulgaria. În primele 10 luni ale anului, străinii au cumpărat proprietăţi de 122,7 milioane de euro, în timp ce, în perioada ianuarie-octombrie 2012, această sumă se ridică la 200 milioane de euro.
Tradiţional, cele mai multe investiţii străine vin din Olanda şi Germania care au investit în Bulgaria 646,6 şi, respectiv, 188,8 milioane de euro. În primele 10 luni, cel mai mare aflux negativ de investiţii a fost spre Marea Britanie (-92,3 milioane de euro), arată datele Băncii Naţionale.
Mai mult pe Economica.net
Bulgaria continuă să fie un loc neatractiv pentru investitorii străini, iar marile companii preferă să nu înceapă afaceri aici, scrie marţi cotidianul sofiot Sega.
Acest lucru este confirmat de datele prezentate recent de Banca Naţională a Bulgariei. În octombrie, investiţiile străine directe au scăzut cu 103,8 mil