11 persoane au fost reţinute, luni noaptea, în cazul „Mafia Cioclilor” în care mai mulţi poliţişti, angajaţi de la SMURD şi Serviciul de Ambulanţă Bucureşti – Ilfov sunt acuzaţi că ar fi luat mită de la administratorii unor firme de pompe funebre pentru a le da informaţii despre persoanele aflate în stare critică sau care au murit în urma unor accidente.
Acestea urmează să fie duse în faţa instanţei Tribunalului Bucureşti cu propunerea de arestare preventivă.
Potrivit anchetatorilor, suspecţii ar fi fost cooptaţi în reţea de către reprezentanţii a patru firme de pompe funebre care le dădeau sume cuprinse între 300 şi 700 de lei ori de câte ori le spuneau că sunt chemaţi prin apelul de urgenţă 112 la pacienţi în stare critică. Astfel, aveau şanse să ajungă primii la famiilile celor decedaţi pentru a le prezenta ofertele de înmormântare.
Mai mult, procurorii au precizat că angajaţii acestor firme îşi ofereau serviciile chiar înainte de decesul pacienţilor.
„Reprezentanţii firmelor de pompe funebre nu ştiau unii de alţii, iar angajaţii statului de obicei sunau la cei care îi plăteau mai bine. S-a întâmplat însă să sune şi la două-trei firme odată şi aceştia să se întâlnească la uşa unui pacient”, arată anchetatorii.
Cum acţionau membrii reţelei
Din cercetările efectuate până în prezent a rezultat că învinuiţii, angajaţi ai Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD), ai Serviciului de Ambulanţă al Municipiului Bucureşti - Ilfov (SABIF) sau agenţi de poliţie din cadrul Ministerului de Interne, transmiteau, în baza unei înţelegeri prealabile, către reprezentanţi ai unor firme de pompe funebre date cu caracter personal şi medical privind persoane decedate, precum şi date privind aparţinătorii acestora (nume, adresă, număr de telefon), de care luau cunoştinţă în exercitarea atribuţiil