Din 2014, cazurile de malpraxis se vor rezolva, în mod obligatoriu, pe cale amiabilă, în cel mult şase luni de la momentul în care pacientul semnalează greşeala medicală, potrivit proiectului noii legi a malpraxis-ului.
Tot din 2014, statul va plafona despăgubirile morale care vor fi acordate pacienţilor mutilaţi. Concret, Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Justiţiei vor stabili prin Ordin comun sumele maxime, cu titlu de daune morale, acordate pacienţilor vătămaţi în urma unui malpraxis. Cele două ministere vor stabili nişte limitele rezonabile ale despăgubirilor care vor fi acordate pacienţilor şi vor stabili condiții unitare de acordare a daunelor morale, se arată în proiectul noii legi a malpraxis-ului.
Precizăm că sumele stabilite până acum de instanțe, cu titlu de daune morale, acordate pacienţilor mutilaţi în urma unui malpraxis sunt foarte diferite, uneori foarte mari, aşa cum veţi vedea în continuare, şi “depășesc nu numai posibilitățile cadrelor medicale responsabile, ci și ale spitalelor și organelor administrației publice centrale și locale care administrază aceste instituții, existând riscul de apariție a blocajelor financiare în domeniul sanitar. Lipsa de predictibilitate a sumelor acordate ca daune morale este un factor important în excludere lor din contractele de asigurări”, susţin autorii proiectului de lege a malpraxis-ului care va intra în vigoare în 2014.
Pacienţii mutilaţi de medici vor fi despăgubiţi în cel mult şase luni de la sesizarea malpraxis-ului
Ce daune obţin, de obicei, avocaţii care asistă pacienţi mutilaţi în urma unui malpraxis
Avocatul Mihai Costache, specializat în malpraxis medical, a obţinut pentru pacienţii reprezentaţi în dosare de malpraxis daune cuprinse între 5.000 de euro şi 100.000 de euro.
“În privinţa dosarelor soluţionate deja, prin negociere directă cu medicii sau unităţile medicale