Ucraina şi Rusia au semnat marţi un acord bilateral care prevede eliminarea unor bariere comerciale, până la sfârşitul anului viitor, informează Mediafax.
În virtutea acordului, Rusia va împrumuta Ucrainei 15 miliarde de dolari prin achiziţii de obligaţiuni emise de Ministerul Finanţelor de la Kiev, în 2013 şi 2014, şi va reduce preţul gazelor cu o treime, a anunţat preşedintele rus, Vladimir Putin.
"Ţinând cont de problemele economiei ucrainene, guvernul rus a decis să plaseze o parte din rezerve în titluri guvernamentale ale Ucrainei, în valoare de 15 miliarde de dolari", a spus Putin. "Acest demers nu este legat de nicio condiţie, de nicio creştere sau scădere, de nicio îngheţare a avantajelor sociale, pensiilor, burselor sau cheltuielilor", a adăugat el, făcând aluzie la condiţiile impuse de Fondul Monetar Internaţional (FMI) în vederea acordării unui împrumut Kievului.
Citeşte şi: UE şi Rusia au convenit să respecte suveranitatea Ucrainei
Rusia a acceptat să micşoreze cu o treime preţul gazelor pe care le exportă în Ucraina. Acestea vor costa 268,5 dolari/1.000 de metri cubi faţă de peste 400 de dolari în prezent. La un import de circa 26 de miliarde de metri cub de gaze din Rusia, economiile realizate de Ucraina se vor cifra anul viitor la aproape 3,5 miliarde euro.
"Întâlnirea de astăzi este într-o oarecare măsură strategică. Nu trebuie să ne oprim aici, trebuie să dezvoltăm parteneriatul nostru strategic", a declarat Viktor Ianukovici.
Casa Albă a denunţat acordul economic semnat de Rusia şi Ucraina deoarece nu răspunde "preocupărilor" manifestanţilor proeuropeni de la Kiev.
"Niciun acord între Moscova şi Kiev nu va răspunde preocupărilor exprimate în stradă, în Ucraina", a reacţionat Jay Carney, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei SUA, îndemnând liderii ucraineni să înceapă un dialog cu opoziţia proeuropeană.
Cit