Radion Chiaburu (92 de ani), fiu de ţăran, din satul basarabean Peceştea (Orhei), a fost colegul Voievodului de Alba Iulia din clasa I până în clasa a V-a. Astăzi, de la ora 15.00, la Adevărul Live, „Chiabi“ povesteşte, cu o modestie de-o vârstă cu el, despre frumoasele lecţii şi recreaţii de la Palatul Regal.
Despre plimbările cu barca pe lacul Herăstrău, în compania amiralului Fundăţeanu, despre serbări, piese de teatru, activităţi agricole, vizite la fabrici, mine, mănăstiri, despre fiecare profesor, chiar şi despre momentul când a purtat prima dată pantaloni lungi vorbeşte domnul Radion Chiaburu – „Era la sfârşitul clasei a IV-a, era semnul de maturitate“. „Clasa Palatină“, la comanda lui Carol al II-leaRegele Carol al II-lea a ales o comisie specială care să-i caute, prin toată ţara, pe cei mai buni elevi din generaţia Voievodului, reprezentanţi ai celor mai importante categorii sociale, care să şi provină din toate provinciile ţării. Echipa însărcinată cu această misiune aparte era condusă de profesorul Nicolae Saxu şi era sprijinită îndeaproape de marele sociolog Dimitrie Gusti. Numai 8 elevi au fost selectaţi să înceapă prima clasă de liceu la Palat, la 30 ianuarie 1933 - elita şcolilor române - fii de ţărani, diplomaţi, ofiţeri, învăţători, avocaţi sau preoţi, şi săraci, şi bogaţi, şi de la sat, şi de la oraş, şi români, şi de alte etnii. „Clasa palatină“, cum era numită în epocă, a suferit mai multe schimbări, fiind redimensionată aproape anual. Din cei 14 elevi care i-au fost colegi, doar 3 au rămas să dea Bacalaureatul, în 1940, în aceeaşi sală cu Voievodul Mihai: Mircea Ionniţiu, Costache Malaxa şi Walter Heltmann.
Dintre foştii colegi de clasă ai Maiestăţii Sale, astăzi mai sunt în viaţă doi: Radion Chiaburu (fiu de ţăran), Lascăr Zamfirescu (fiu de diplomat, nepotul prozatorului Duiliu Zamfirescu). „Chiabi“ îşi aduce aminte de lecţi