AFP/Mediafax Foto
Austriecii de la Erste Group, care chiar în urmă cu opt ani au licitat uriaşa sumă de 3,75 miliarde de euro pentru a prelua controlul celei mai mari bănci din România – BCR, s-au văzut nevoiţi să aplice o nouă corecţie de 350 mil. euro la valoarea fondului comercial înregistrat în bilanţ pentru filiala locală, reflectând o depreciere dramatică a investiţiei.
Dacă la jumătatea lui 2007 Erste includea în bilanţ un fond comercial la BCR (dat de diferenţa dintre preţul de achiziţie şi valoarea justă a activelor nete) de nu mai puţin de 3,14 mld. euro în contextul aprecierii leului din vremea respectivă, în prezent acest segment din portofoliul de active intangibile mai este evaluat la aproximativ 250 mil. euro.
În toamna lui 2008, austriecii intrau în „tunelul“ perioadei de criză cu un fond comercial pentru BCR de 2,6 mld. euro pe care s-au grăbit să-l ajusteze la 1,9 mld. euro în ultimul trimestru al anului de graniţă dintre perioada de boom şi ciclul de cădere economică. În cazul celorlalte două mari elemente de active intangibile, marca BCR era evaluată atunci la 300 mil. euro, iar relaţiile cu clientela valorau 600 mil. euro.
La sfârşitul trimestrului al treilea din 2013 austriecii continuau să menţină în bilanţ valoarea brandului BCR la circa 0,3 mld. euro, în timp ce relaţia cu clientela era cuantificată la jumătate, respectiv tot la circa 0,3 mld. euro.
În 2010 fondul comercial de la BCR a fost menţinut la circa 1,9 mld. euro, pentru ca în 2011 să fie aplicată o corecţie puternică de aproape 700 mil. euro, această ajustare fiind unul dintre factorii care au contribuit la intrarea Erste Group pe pierdere cu un rezultat negativ de circa 719 mil. euro.
Anul trecut Erste a operat o nouă ajustare de circa 305 mil. euro, iar ieri a anunţat tăierea valorii fondului comercial cu încă 350 mil. euro,