Preot loan ŞTEFĂNESCU
Dacă unii nu ştiu, le spunem: creştinismul nu este religia nici a proletarilor, nici a capitaliştilor. Creştinismul nu judecă oamenii după clasa căreia îi aparţin şi nici după cantitatea averii, dreptatea fiind mai presus de interesul unei clase. Creştinismul apreciază prezenţa iubirii şi dispoziţiei de jertfă, iar în ce priveşte problema socio-eco-nomică, creştinismul apreciază după prezenţa în om a avidităţii şi lăcomiei sau după cum sunt gata a se jertfi averea de care dispun, pentru binele general. Proprietatea particulară ca şi cea comună nu sunt infailibile, dimpotrivă. Toate bunurile aparţin tuturor oamenilor îndeobşte, numai folosirea şi administrarea poate fi distribuită într-o formă sau alta, căci omul nu este decât un administrator, slujitor, săditor şi lucrător în această viaţă trecătoare.
Mântuitorul Hristos a venit în lume să arate oamenilor adevărata cale ce duce la mântuire, pe care oamenii nu sunt în stare să o afle singuri. El a dat, totodată, şi mijloacele necesare.
Pentru renaşterea şi înnoirea oamenilor, sunt două căi: una care constă în stabilirea aşezămintelor guvernamentale, promulgarea legilor, rezolvarea problemelor etice, politice şi economice – calea reglementărilor, şi o altă cale care constă în schimbarea minţii şi a inimii – calea credinţei.
Prima cale au ales-o toţi reformatorii sociali ai omenirii. A doua cale nu stă doar în puterea oamenilor; este cea pe care a urmat-o Hristos, fapt care dovedeşte originea divină. Mântuitorul lisus Hristos nu a dat oamenilor legi juridice, sociale, economice etc., ci a făcut ceva mai mult, ceva de care depinde şi buna rânduire a acestor legi. El a îndreptat şi a înnoit minţile şi inimile oamenilor. El a sădit seminţe noi de viaţă, a sădit în suflete adevărul şi iubirea, care sunt fundamentul interior pentru orice lege. De aceea, creştinismul rezolvă toate