Cu ocazia votarii bugetului. Dupa cum se stie, incercand sa sicaneze la maximum Guvernul si profitand de slabiciunea USL, presedintele Traian Basescu va intoarce Legea bugetului, refuzad sa o semneze, abia la sfarsitul anului. Este un gest fara precedent in istoria Romaniei. Dar nu si primul de acest fel savarsit de Basescu. Asadar, Parlamentul se va reuni pe 30 decembrie pentru a mai aproba o data Legea bugetului. Dar daca legea nu va fi aprobata? Atunci Guvernul cade. Moment care va marca obstescul sfarsit al USL.
In interiorul USL, nemultumirile de ambele parti, PSD si PNL, dau in clocot. Pentru prima data, intr-un mod cat se poate de explicit, liderii celor doua partide afirma ca nu mai au incredere unul in altul, ca intre ei nu mai exista nici un fel de relatii de prietenie si vorbesc, in mod clar, despre posibilitatea unei ruperi a Aliantei in timp scurt. Traian Basescu nu a facut decat sa toarne gaz peste foc cu siretenia bunecunoscuta, dublata si de o vasta experienta politica, si nu mai putin de cunoasterea profunda a tipurilor de reactii pe care le au cei doi principali protagonisti, Ponta si Antonescu.
Dar USL se compune din inca doua formatiuni politice. UNPR, care joaca extrem de disciplinat alaturi de Victor Ponta si ai carui parlamentari fac parte din grupurile PSD de la Senat si Camera si PC. Partidul Conservator are o situatie mai speciala. In sensul ca, de mai mult timp, s-a desprins in mod explicit din parteneriatul cu PNL si din sfera de influenta a acestui partid.
Situatia Partidului Conservator merita o paranteza speciala. Desi a pornit la drum la pachet si in parteneriat cu PNL, PC a trecut cu arme si bagaje in subordinea PSD. Pentru ca aceasta intelegere, de data relativ recenta, sa fie pecetluita, Partidul Conservator va participa impreuna cu PSD la alegerile europarlamentare, avand rezervat si garantat un loc pe lis